Dřevostavba se schody, které se vyplatí dvakrát

Dřevostavba se schody, které se vyplatí dvakrát

Lucie Němcová | Čtvrtek, 12. leden 2017 |

Přidat na Seznam.cz

Úložných prostor není nikdy dost, zvláště v domech či bytech menších velikostí. Ukládání věcí bychom měli promýšlet velmi obezřetně a detailně, abychom si později zbytečně neubírali cenné místo nábytkem. Proto se podíváme na schodiště z trochu jiné perspektivy - jako na potenciální úložný prostor.

Čím vším mohou schody v dřevostavbě být

Schodiště může být designovým bonbonkem, který se line vzdušným interiérem. Stejně tak ovšem může posloužit i jako sofistikovaná komora, skříň či police na ukládání nejrůznějších věcí, aniž by to ubralo na jeho estetických kvalitách. Schody se mohou stát součástí kuchyně, ale i dominantou v obývacím pokoji tvářící se (a fungující) jako knihovna. Důležité je, abychom nápad na takové originální pojetí rozvedli, nejlépe spolu s architektem nebo designérem, již ve fázi projektu. Individuální řešení tohoto typu si totiž žádá promyšlený projekt a dotažení důležitých detailů po funkční i materiálové stránce.

V šatnaV hnědéV schody květi
V botníkV schodiště na půdu skřínkaV se šuplíkama
Úložný prostor dřevostavby - v rámci schodiště:

  • Pro vytvoření úložného prostoru jsou praktičtější přímá nebo zalomená schodiště více, nežli zatočená či točitá (která ovšem zaberou méně půdorysné plochy). 
  • Pravoúhlá řešení nabízejí spoustu možností pro použití deskových materiálů, pravoúhlé pojezdy a panty.
  • Pokud šířka schodiště dovolí (nad 600 milimetrů), může být pod schody plnohodnotná šatní skříň s ramínkovou tyčí. Dále také knihovna, výsuvný botník, koše s hračkami, luxusní vinotéka nebo bar podle toho, v jaké místnosti se schodiště nachází a jak chceme daný prostor využít.
  • Nejvhodnější konstrukcí pro takový účel je bočnicová konstrukce, neboť na jeden nosník, na němž jsou „položeny" volné schodišťové stupně, se nedá navázat hmotou úložných skříní, ale pouze volnými policemi. Pokud má schodiště podstupnice, lze celý prostor pod schody uzavřít do jedné skříně, ve které může být cokoli.
  • Z materiálového řešení vede dřevo a ocel. Ocel tenkými profily šetří místo, dřevo je zase příjemnější do obytného interiéru. Řešením je také kombinace obou. Betonové schody jsou příliš robustní a neponechávají mnoho místa. Skleněné stupně by zase v kombinaci s úložným prostorem utrpěly na kráse.
  • Vytvořit můžeme různě velké úložné prostory – od těch vyšších pro kabáty nebo třeba pračku až po menší zásuvky. V těch se udržuje pořádek mnohem snáze, nežli v jedné větší komoře bez členění.
DaS 5-2015

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Schodiště”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop